home > trouwverhalen > bijzondere herinnering

Bijzondere herinner-ring

Een week of zes voor hun huwelijk had ik de papieren, die ik van de gemeente had ontvangen, nog eens goed bekeken om de afspraak in te plannen. Volgens de gegevens ging het bij dit huwelijk niet om een piep jong stelletje. Aan de telefoon klonk de stem van de bruidegom vrolijk, hij was blij dat de grote dag dichterbij kwam en keek al uit naar het gesprek met de babs. Nadat we een datum hadden geprikt in de agenda vroeg ik dan ook of het bruidspaar voor mij een trouwkaart wilde meenemen. ‘Nou’ reageerde de bruidegom ‘die kan ik beter direct aan je opsturen, hoor. Reken maar op veel leeswerk!’ Hij had er zelf plezier in en de verrassing was dan ook groot! Het bleek een compleet ‘kasteel romannetje’ te zijn waarin hun verhaal uit de doeken werd gedaan.

Twee weken voor het huwelijk brak het moment van het gesprek aan. Het is altijd weer leuk om een bruidspaar aan te zien komen. Je ziet de auto afremmen om het hek in te rijden en te parkeren bij ons op het erf. Dit keer stapten twee jonge vijftig-plussers uit. Nadat we ons geïnstalleerd hadden met koffie en thee ontspon zich al gelijk een heel gezellig gesprek. Ik had het gevoel hen eigenlijk al een beetje te kennen door het lezen van hun ‘trouwkaart’. We namen de tijd om leuke momenten maar ook moeilijke persoonlijke omstandigheden uitgebreid te bespreken. Ik vind het altijd weer bijzonder om te merken dat twee mensen bereid zijn om zo persoonlijk te vertellen.

Het was niet nodig om tijdens de ceremonie iets te zeggen over de kennismaking of het huwelijks­aanzoek. Dat stond immers al uitgebreid in hun ‘trouwkaart’. Ze wilden dan ook graag een mooie maar niet te lange huwelijksceremonie. Iets wat niet zo uitgebreid in het boekje stond, was de betekenis van de ringen die zij aan elkaar wilden geven. Deze bruid en bruidegom wilden daar  graag, bij het wisselen van de ringen, zelf iets over uitleggen aan de familie en de gasten.

Zij kenden elkaar namelijk al jaren. De bruid was de beste vriendin van zijn (6 jaar geleden) overleden vrouw.  Ze hadden een moeilijke tijd doorgemaakt en dat had hen tot elkaar gebracht. Nog steeds dachten ze met heel veel liefde en goede herinneringen terug aan haar vriendin en zijn vrouw. Het was voor hen beide dan ook heel belangrijk dat de herinnering aan haar zou blijven, zeker ook in hun huwelijk.

Het bruidspaar zag er stralend uit. De trouwzaal zat vol lieve familie en vrienden die niet alleen uit heel Nederland, maar ook uit het buitenland waren gekomen om aanwezig te zijn bij dat belangrijke moment in hun leven. De bruid en bruidegom genoten zichtbaar van alle aanwezigen. Het werd een mooie en ontspannen huwelijksplechtigheid, maar bij het wisselen van de ringen werd het heel erg stil in de zaal.

Het bruidspaar had namelijk toegelicht dat de ringen gemaakt waren met de ring van de overleden vrouw en vriendin. Deze ring was in tweeën gezaagd en vormde voor allebei de helft van de nieuwe trouwring. Graag wilden ze op die manier de herinnering aan haar bewaren en heel dichtbij houden!  Iedereen was er van onder de indruk. Hier en daar werd  een traantje weggepinkt. Het zal dan ook duidelijk zijn dat het applaus daarna voor het nieuwe echtpaar oorverdovend was!

Deze ringen hebben echt een bijzondere herinne’ring’ !

Terug naar trouwverhalen of naar trouwambtenaar-op-locatie

 

Copyright © Janita BvdB