home > trouwverhalen > de eerste keer

De eerste keer


Na mijn sollicitatie gesprekken en een ‘proef’ huwelijksvoltrekking op 1 april (!) op het gemeentehuis wachtte ik op een brief van de gemeente. Ik zou binnenkort beëdigd worden als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand bij de Rechtbank in Arnhem, maar had nog niets gehoord.

Op dinsdagavond gaat bij ons thuis (in het buitengebied in de Betuwe) onverwachts de deurbel. Een neef van mijn echtgenoot en zijn vriendin staan ‘in vol ornaat’ bij ons op de stoep. Zo vaak heb ik hem nog niet met een stropdas gezien en ook zijn vriendin zag er uit om door een ringetje te halen. Ze straalden allebei en hadden een glimlach op het gezicht van oor tot oor! ‘Dat is gezellig, kom gauw binnen’ was mijn reactie natuurlijk gelijk. Ondertussen vroeg ik me vanzelfsprekend af of ik een afspraak vergeten was.  Ze wonen weliswaar redelijk dicht bij ons in de buurt, maar we lopen de deur zeker niet bij elkaar plat. Waarom zijn zo keurig gekleed vanavond, misschien zijn ze wel op weg naar een feest? ‘Hebben jullie zin in koffie of thee?’ ‘Ja gezellig!’

Al gauw kwam het hoge woord eruit: ‘we zijn in blijde verwachting en willen graag op korte termijn gaan trouwen.’ ‘GEFELICITEERD’ was mijn allereerste uitroep, ‘wat leuk twee fantastische momenten in het vooruitzicht, geweldig! En wat een eer dat jullie dat persoonlijk aan ons komen vertellen!’ ‘Ja’, gingen ze verder ‘daarom komen we langs: we willen graag dat jij ons huwelijk voltrekt! Het is allemaal nog strikt geheim, maar op het gemeentehuis zijn ze al op de hoogte en ze gaan er voor zorgen dat de beëdiging op korte termijn en dus op tijd wordt geregeld!’

Stomverbaasd over het feit dat alles eigenlijk al in kannen en kruiken was kon ik alleen maar zeggen dat ik het natuurlijk super leuk vond om te doen, maar dat ik nog geen enkele ervaring had! Geen enkel probleem, integendeel… het zou in ieder geval geen routine huwelijksvoltrekking worden, daar waren ze van overtuigd!

Zo’n eerste huwelijksvoltrekking is voor iedere ambtenaar van de burgerlijke stand natuurlijk spannend. Maar het feit dat ook mijn hele schoonfamilie op de eerste rij in de trouwzaal zat gaf toch wel extra spanning. Veel bekenden uit de omgeving waren naar het Betuwse dorpje gekomen om naar de kerkelijke inzegening te gaan, maar besloten (uit nieuwsgierigheid ?) toch ook het wettelijke huwelijk bij te wonen.

De zaal puilde uit, velen moesten staan! Voor het eerst een toga aan, de akte controleren, liggen de ringen klaar, zou ik wel te verstaan zijn… wat gingen er veel gedachten door mijn hoofd van te voren! Het bruidspaar zag er stralend uit en had er zin in. De entourage op de trouwlocatie was fantastisch en de ceremonie liep gesmeerd. Maar pas in de kerk kon ik opgelucht ademhalen, ik liet in gedachten alles nog eens rustig de revue passeren… mijn eerste huwelijksvoltrekking was achter de rug en er zouden nog velen gaan volgen.

Terug naar trouwverhalen of naar de website trouwambtenaar-op-locatie

 

Copyright © Janita BvdB